WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DRY NEEDLING EN ACUPUNCTUUR?

Where there is no movement there is pain. Where there is movement there is no pain. 
— Chinees gezegde

Een vraag die ik heel vaak krijg: wat het verschil is tussen dry needling en acupunctuur.

En eerlijk gezegd is dat verschil heel erg groot!

Dry needling is het aanprikken, met dunne naalden, van actieve “trigger points”. Een trigger point is een kleine verkramping (knoop) in een spier. Deze trigger points veroorzaken lokale pijn of tintelingen en de pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam. Zo kan een triggerpoint in je been bijvoorbeeld pijn geven in je rug. De trigger point wordt met een naaldje kortdurend aangeprikt waardoor de spier zich weer ontspant en de pijn in veel gevallen verdwijnt. Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode. Het is in de jaren 30 hier in het Westen ontwikkeld.

Acupunctuur is duizenden jaren geleden ontstaan in het Oosten. De acupunctuur behandeling is een holistische behandeling. Aan de hand van een anamnese en onderzoek wordt vastgesteld wat voor onbalans er in het lichaam aanwezig is. Door middel van het aanprikken van acupunctuurpunten wordt geprobeerd het lichaam aan te zetten om de balans te herstellen zodat genezing kan optreden.

De enige overeenkomst is dus eigenlijk dat er kleine, niet holle, naaldjes in het lichaam worden geprikt. Maar de onderliggende ideeën en de werking die we met de naaldjes willen bewerkstelligen is heel anders.

Bij dry needling worden de trigger points vaak kort aangeprikt, bij acupunctuur blijven de naalden een tijdje in het lichaam zitten. Trigger points bevinden zich in de spieren, acupunctuurpunten bevinden zich op de meridianen. Aanprikken van een trigger point leidt tot een locale reactie in de spier. Acupunctuurpunten beïnvloeden de doorstroming van qi (levensenergie) in het hele lichaam en hebben ook effect op de organen.

Natuurlijk behandel ik als acupuncturist ook wel eens lokale spierproblemen en maak ik daarbij ook gebruik van trigger points. Maar dit doe ik altijd in combinatie met een behandeling van de onbalans in het lichaam.

Overigens is het bij wet verboden dat niet dierenartsen naalden prikken in dieren. Dry needling mag dus officieel alleen door dierenartsen bij dieren worden uitgevoerd!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs