Wat is Qi?

Qi gives birth to human beings; where Qi exists there is life, but the absence of Qi is death. 
— Zhuang Zi

Als je op enige manier te maken krijgt met de Chinese geneeskunst dan kom je al snel in aanraking met het concept Qi (Spreek uit als Chi). Qi is waarschijnlijk het belangrijkste concept van de Chinese geneeskunst maar niet makkelijk te begrijpen. Ik ga een poging doen om het uit te leggen.

Qi wordt vaak vertaald naar levensenergie of vitale energie. Maar eigenlijk is er geen goede vertaling van dit woord.


Het Chinese karakter van Qi ziet er zo uit:

Qi.png

Het onderste deel is een rijstkorrel die openbarst. Het bovenste deel is stoom die de lucht in gaat.

Het wordt wel beschreven als het proces in het lichaam om energie te maken. Suiker (de rijst) en zuurstof (de stoom) worden in het lichaam door mitochondriën (onderdelen van de cellen) omgezet in energie. Deze energie (ATP) zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam kunnen werken. Qi zorgt ook voor de communicatie tussen onze cellen in ons lichaam. Qi maakt het verschil tussen leven en dood. Zonder Qi is er geen leven. Het is onze “geest” of Spirit (engels).


Je kunt het een beetje zien als de elektriciteit van ons lichaam. Hoe weet je dat er elektriciteit door jouw snoeren loopt? Je kunt het niet zien. Je weet het omdat als je de lamp aanzet deze ook brand. Met Qi is dit net zo. Hoe weet je of iemand dood is? Als er geen ECG meer zichtbaar is, er is geen elektriciteit/energie/Qi meer.

Je kunt het niet zien maar je weet dat het er is om wat het doet. De functie is eigenlijk waar het om gaat.


In dit (Engels talige) filmpje legt Dr. Daniel Keown kort uit wat Qi is en laat hij het ook zien:

anuit de Chinese geneeskunde gezien is alles eigenlijk Qi. Net zoals de Quantum fysica aangeeft dat alles uit energie bestaat. 


Waar komt Qi vandaag? Er zijn drie bronnen van Qi. De eerste is de Qi die je van je ouders meekrijgt, de tweede bron is de Qi die je binnenkrijgt met wat je eet en drinkt en de derde is de Qi die je inademt.

De Qi die je binnenkrijgt vanuit je voeding en de lucht wordt samengevoegd tot de algemene Qi. Deze algemene Qi wordt dan “omgezet” in verschillende soorten Qi die elk hun eigen functie hebben. Zo is er bijvoorbeeld wei Qi, dat is de Qi die verantwoordelijk is voor de afweer. Ying Qi is de soort Qi die in de meridianen loopt en die met acupunctuur wordt beïnvloed. Elk orgaan heeft ook zijn eigen Qi: milt Qi, lever Qi, nier Qi etc.

Qi loopt door het hele lichaam heen en is continu in beweging. Qi verwarmt het lichaam, beschermt, houdt de organen op zijn plaats, zorgt ervoor dat de organen normaal functioneren, dat voedingsstoffen worden omgezet, dat we kunnen bewegen, dat we kunnen denken etc.

Zoals je nu wel kunt begrijpen is Qi essentieel voor een goede gezondheid. Vanuit de Chinese Geneeskunst ontstaan er probleem als er een tekort of overmaat aan Qi is of als de stroming van Qi afwijkend is. Door middel van acupunctuur kunnen we de Qi beïnvloeden. Zo kan acupunctuur ervoor zorgen dat een teveel aan Qi wordt afgevoerd, een blokkade wordt opgelost of een tekort wordt aangevuld.

Ik hoop dat ik het concept Qi hiermee heb kunnen uitleggen. Zijn er nog onduidelijkheden of vragen? Dan hoor ik het graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs