Wat zijn omega 3 vetzuren?

No diet will remove all the fat from your body because the brain is entirely fat. Without a brain, you might look good, but all you could do is run for public office
— George Bernard Shaw

Vetten zijn een van de macronutriënten in voeding, de andere twee macronutriënten zijn eiwitten en koolhydraten.

Vetten zijn belangrijk in de voeding, niet alleen omdat ze rijk aan energie (calorieën) zijn maar ook omdat ze helpen om vet-oplosbare vitaminen (Vitamine A, D en E) te transporteren en ze spelen een belangrijke rol in het lichaam. Vetzuren zijn belangrijke bouwstenen van cellen en ze beschermen die cellen tegen ongewenste indringers. Vet is nodig om je ogen, hersenen en spieren goed te laten werken, ze spelen ze een rol bij de regulatie en signaleren van cellen, ze zijn belangrijk bij de voortplanting en zijn ze zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht.

Vetten worden aan de hand van hun structuur onderverdeeld:

– Verzadigde vetten

o Deze hebben geen dubbele binding in hun structuur

– Enkelvoudige onverzadigde vetten

o Deze hebben een dubbele binding

– Meervoudige onverzadigde vetten

o Deze hebben meerdere dubbele bindingen

– Transvetten

o Transvetten ontstaan bij verhitting van voeding op hoge temperatuur of door partiele hydrogenatie van een vet. Deze vetten zijn ongezond en kan je beter vermijden.

Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen onderverdeeld worden in omega-3 en omega-6 vetzuren.

Essentiele voedingsstoffen zijn stoffen die een mens/dier niet zelf kan aanmaken en die daarom in de voeding moet zitten. Voor honden en katten zijn omega-6 en omega-3 vetzuren essentieel.

Voorbeelden van omega-6 vetzuren zijn Linolzuur en Arachidonzuur. Honden kunnen Linolzuur omzetten in Arachidonzuur maar katten kunnen dit niet. Daarom is voor honden alleen linolzuur essentieel en voor katten zijn zowel linolzuur als arachidonzuur essentieel.

Voorbeelden van omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Honden kunnen in beperkte mate ALA omzetten in EPA en DHA, katten kunnen dit helemaal niet. Voor zowel honden als katten zijn omega-3 vetzuren in de voeding daarom belangrijk voor een goede gezondheid en het voorkomen van veel aandoeningen. ALA zit in plantaardige oliën, EPA en DHA zitten onder andere in vis/visolie en orgaanvlees.

Omega-3 vetzuren zijn gevoelig voor licht, lucht en warmte. Ze oxideren dan waarbij schadelijke oxidanten ontstaan. Het geven van verse vetten is daarom altijd beter dan het geven van bewaarde/bewerkte vetten. In een goed omega-3 supplement zit daarom ook altijd een antioxidant toegevoegd zoals vitamine E.

Als omega 3 aan bewerkte voeding (brok/blik) wordt toegevoegd dan gaat bij de productie door o.a. de hitte veel van de werkzaamheid van deze vetzuren verloren. En dan hebben we ook nog de oxidatie die plaats vindt als de voeding op de plank wordt bewaard en als het bij de consument thuis gedurende langere tijd open staat.

Zowel omega-6 als omega-3 vetzuren zijn essentieel. De balans tussen deze twee is erg belangrijk. In een voeding van een hond of kat is dus de totale hoeveelheid vet belangrijk, de aanwezigheid van de essentiële omega 6 en 3 vetzuren en de balans tussen de omega 6 en 3 vetzuren. Wat deze balans dan moet zijn hangt af van de situatie van de hond of kat. Bij een hond of kat met een aandoeningen als bijvoorbeeld een chronische huidontsteking, artrose of nieraandoening willen we de balans meer richting de omega 3 vetzuren hebben dan bij een gezonde hond of kat.

Aandoeningen waarvan momenteel bekend is dat het toevoegen van extra omega-3 vetzuren nuttig is zijn o.a. atopie/allergie, hersenaandoeningen zoals dementie, zwangere dieren, agressie, artrose, hartaandoeningen, nieraandoeningen, chronische maagdarmontstekingen, overgewicht en kanker.

Denk je dat jou dier baat kan hebben bij het supplementeren met omega-3 vetzuren? Overleg dit met jouw dierenarts. Je kunt uiteraard ook bij mij terecht voor een voedingsconsult.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs