Wat zit er in een besje?

“I love berries. Strawberries, blueberries, raspberries, black berries, anything with an ‘errie’ in it!”
— Jordin Sparks

Een hele blogpost over een besje? Nou…..ja! Over een blauw bes om precies te zijn.

En niet alleen omdat ik blauwe bessen nou eenmaal erg lekker vind maar ook omdat dit een goede manier is om te laten zien hoe fantastisch voeding eigenlijk is. En dat Hippocrates gelijk had!

Wat zit er dan in zo’n blauwe bes.

Als je de nutriënten van een blauwe bes opzoekt krijg je het volgende: eiwit, vet, koolhydraten, water, sucrose, fructose, calcium, ijzer, magnesium, phosphor, natrium, zink, koper, mangaan, selenium, vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, panthothenic acid, vitamine B6, folium, choline, betaine, vitamine B12, vitamine A, betacaroteen, vitamine E, tocopherol en vitamine K.

En dat zijn slechts de nutriënten. Blauwe bessen bevat ook nog vele andere bioactieve onderdelen.

Blauwe bessen bevatten veel vezels en antioxidanten zoals vitamine C, B, E en A. ZE hebben ook een hoog gehalte aan selenium, zink, ijzer en mangaan. Ze zijn rijk aan bioactieve ingrediënten vooral flavonoïden. (Miller et al 2019)

Bioactieve bestanddelen van bessen hebben potente antioxidanten, anti-kanker, anti-mutagene, antimicrobiële, ontstekingsremmende en anti neurodegeneratieve eigenschappen, zowel in vitro als in vivo (Nile and Park 2014).

Blauwe bessen zijn rijk aan flavonoids (vooral anthocyanidins), polyphenols (procyanidin), phenolic acids, pyruvic acid, chlorogenic acid en andere, welke anti-kanker, anti-obesitas, voorkomen van degeneratieve aandoeningen, anti-infectie, beschermende eigenschappen voor visie en de lever, voorkomen van hart aandoeningen, anti-diabetes, verbeteren van de hersenfunctie, bescherming van de long, versterken van de botten, versterken van het immuunsysteem en verbeteren van de cognitieve functie. De anthocyanins en polyphenols zijn belangrijke functionele ingrediënten voor het voorkomen van chronische aandoeningen. (Ma et al 2018)

Oxidatieve schade door vrije radicalen speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van vele aandoeningen zoals kanker, Alzheimer en hartziekten.

Fruit, zoals blauwe bessen bevatten vaak veel antioxidanten.

Dunlap et al lieten zien dat sledehonden die gesupplementeerd werden met blauwe bessen een hogere anti-oxidanten status hadden na beweging.

De American Cancer Society gaf in hun onderzoek aan dat de mensen die de meeste bessen aten significant minder kans hadden om dood te gaan aan een hartaandoening (McCullough et al).

Lee et al lieten zien dat blauwe bessen supplementeren aan ratten veranderingen in het microbioom veroorzaakte die geassocieerd worden met verminder onstekingen en verbetering van de insuline signalering.

Blauwe bessen verbeteren ook de gezondheid van hersenen (Krishna et al, Ebenezer et al).

Torri et al lieten zien dat een blauwe bessen extract oedeem en pijn verminderde. Zij concludeerden dat blauwe bessen pijnstillend en ontstekingsremmend zijn en dat het supplementeren kan helpen bij de behandeling van ontsteking gerelateerde aandoeningen.

EN ZO KUNNEN WE NOG WEL EVEN DOOR GAAN. ER ZIJN HEEL VEEL STUDIES GEDAAN NAAR DE GEZONDHEIDSEFFECTEN VAN BLAUWE BESSEN. BEST INDRUKWEKKEND VOOR ZO’N KLEIN BESJE TOCH?

IK STEL VOOR DAT JE BLAUWE BESSEN REGELMATIG OP HET MENU ZET. ZOWEL VOOR JEZELF ALS VOOR JE DIEREN!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs