WELK TYPE IS JOUW HUISDIER? DEEL 1: AARDE

You can judge a man’s true character by the way he treats his fellow animals. 
— Paul McCartney

De vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de filosofie van de Chinese geneeskunst. De elementen zijn: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Alles wordt onderverdeeld in een van de elementen. Zo is elk element geassocieerd met een seizoen, een kleur, een emotie, een weefsel etc.

Mensen en dieren hebben alle elementen in zich. Maar meestal zijn een of twee elementen dominanter dan de andere en dat is dan het type van jouw huisdier. Zo hebben we het bijvoorbeeld over een “aarde” type of een “hout” type.

Bij een acupunctuur consult bepaal ik altijd samen met de eigenaar wat voor type hun huisdier is. Deze informatie gebruik ik dan bij mijn diagnose en behandeling.

In aankomende blogs ga ik elke keer een element en de typische kenmerken die daarbij horen bespreken. Ik ben benieuwd welk element jij het meest bij jouw huisdier vindt passen!

We beginnen met het element Aarde. Het Element aarde hoort bij de nazomer en de kleur geel. De organen die bij Aarde horen zijn de milt (en pancreas) en de maag. De weefsels die bij het element Aarde horen zijn de spieren.

Het heeft alles te maken met wat je eet en drinkt en hoe je dat verteert. Aarde types houden dan ook van lekker eten en hebben sneller de neiging om te dik te worden en meer moeite om dit overgewicht weer kwijt te raken.

Hoe je dingen verteert kan je letterlijk nemen in de zin van wat je opeet maar je kan het ook minder letterlijk nemen en het hebben over hoe je jouw omgeving en informatie verteert. Aarde types die uit balans zijn hebben dan ook de neiging zich zorgen te maken en te piekeren.

Aarde types zijn vaak makkelijke, vriendelijke en rustige dieren. Ze gaan graag met je aan het werk maar vinden het ook heerlijk om lekker languit te relaxen. Ze zijn vaak robuust en rond van vorm met prominente spieren.

Een typisch aarde dier is bijvoorbeeld de labrador. Houdt van eten, is vriendelijk en is robuust en rond van vorm. Of de typische “Dikkie Dik” kat: houdt van eten en ligt het liefst de hele dag op de bank.

Elk type is gevoeliger voor bepaalde problemen als hun element uit balans is. Zo zijn aarde types gevoeliger voor problemen met hun digestie en met hun spieren. Denk bijvoorbeeld aan braken, diarree, obstipatie, veel last van boeren of scheetjes laten of verlies van spierweefsel. Ook zijn ze gevoeliger voor prolapsen. Dit omdat voor de Chinese geneeskunst de milt ervoor zorgt dat de organen op hun plaats blijven. Als je milt onvoldoende werkt kan het de organen niet meer vasthouden en kunnen deze gaan zakken.

Als je een deficiëntie (tekort) van qi in een bepaald element hebt dan ben je geneigd om op zoek te gaan naar dit element. Bij dieren kan dit zich uiten in het letterlijk eten van aarde. Mensen kunnen bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor gele kleding of meer zin hebben in zoet, de smaak die bij het element aarde hoort.

Ook alle voedingsmiddelen worden onderverdeeld in de vijf elementen. Zo kan je met voeding een bepaald element ondersteunen. Voeding die het element aarde ondersteunt is alles wat in de aarde groeit (bijv. aardappels, wortels) en groenten die geel/oranje van kleur zijn (bijv. pompoen, zoete aardappel).

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs