WELK TYPE IS JOUW HUISDIER? DEEL 3: WATER

Time is like a river. 
You cannot touch the same water twice, because the flow that has passed will never pass again. 
— Susan Gale

De vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de filosofie van de Chinese geneeskunst. De elementen zijn: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Alles wordt onderverdeeld in een van de elementen. Zo is elk element geassocieerd met een seizoen, een kleur, een emotie, een weefsel etc.

Mensen en dieren hebben alle elementen in zich. Maar meestal zijn een of twee elementen dominanter dan de andere en dat is dan het type van jouw huisdier. Zo hebben we het bijvoorbeeld over een “aarde” type of een “hout” type.

Bij een acupunctuur consult bepaal ik altijd samen met de eigenaar wat voor type hun huisdier is. Deze informatie gebruik ik dan bij mijn diagnose en behandeling.

In aankomende blogs ga ik elke keer een element en de typische kenmerken die daarbij horen bespreken. Ik ben benieuwd welk element jij het meest bij jouw huisdier vindt passen!

We gaan verder in onze serie met het element Water.

De eerste twee delen gemist?

https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-1-aarde

https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-2-metaal

Het element Water wordt, zoals je zou verwachten, geassocieerd met de Nieren en de Blaas. Andere associaties die bij water horen zijn: de winter, de oren, de botten, het beenmerg en de emotie van angst.

Waterdieren zijn vaak dun tot medium gebouwd maar kunnen net als Aarde dieren een neiging tot overgewicht hebben.

Ze worden traditioneel beschreven als dieren met grote oren en ogen en met zwarte haren op het hoofd.

Het zijn vaak slimme maar wel onzekere, en daardoor vaak angstige dieren. Zo kunnen ze reageren op geluiden, bang zijn voor vreemden, zijn ze onzeker in nieuwe situaties of doen ze plasjes als ze bang of zenuwachtig zijn. Ook kunnen ze gaan trillen als ze bang zijn.

De meeste water dieren rennen liever weg als ze bang zijn maar als ze niet weg kunnen rennen en in het nauw komen kunnen ze gaan bijten of krabben.

Ze bekijken alles liever eerst van een afstandje. Het zijn vaak rustige, wat timide dieren. Ze zijn vaak wat meer op zichzelf. Je zou ze als introvert kunnen omschrijven.

Ze vinden het vaak moeilijk om ’s morgens wakker te worden.

Water is een yin element en water dieren hebben het dan ook sneller koud. Ze hebben vaak voorkeur voor warme plekjes zoals vlak bij de kachel of in de zon.

De smaak die bij water hoort is zout en soms kunnen water dieren ook echt een voorkeur hebben voor zouter eten.

Water dieren zijn gevoelig voor aandoeningen van de nieren, blaas, botten en beenmerg. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan chronische oorontstekingen, blaasontstekingen, artritis, hernia’s en tand problemen.

Water dieren die uit balans raken kunnen ook vervroegd grijs worden of minder goed horen.

Aangezien de nieren verantwoordelijk zijn voor de energie voor de voortplanting kan er onvruchtbaarheid ontstaan als het water element uit balans is.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs