WELK TYPE IS JOUW HUISDIER? DEEL 4: HOUT

Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still. 
— Chinese proverb.

De vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de filosofie van de Chinese geneeskunst. De elementen zijn: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Alles wordt onderverdeeld in een van de elementen. Zo is elk element geassocieerd met een seizoen, een kleur, een emotie, een weefsel etc.

Mensen en dieren hebben alle elementen in zich. Maar meestal zijn een of twee elementen dominanter dan de andere en dat is dan het type van jouw huisdier. Zo hebben we het bijvoorbeeld over een “aarde” type of een “hout” type.

Bij een acupunctuur consult bepaal ik altijd samen met de eigenaar wat voor type hun huisdier is. Deze informatie gebruik ik dan bij mijn diagnose en behandeling.

In aankomende blogs ga ik elke keer een element en de typische kenmerken die daarbij horen bespreken. Ik ben benieuwd welk element jij het meest bij jouw huisdier vindt passen!

Deze keer gaan we kijken naar het element Hout.

De eerste drie delen gemist?

https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-1-aarde
https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-2-metaalhttps://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-3-water

Het element hout wordt onder andere geassocieerd met de Lente, de kleur groen, de Lever, de Galblaas, de ligamenten en pezen en met boosheid en irritatie.


Hout dieren zijn robuuste en gespierde dieren. Het zijn dieren met zelfvertrouwen. Ze willen graag hun baas een plezier doen en willen graag “winnen”. Ze zijn vaak vriendelijk voor mensen die ze kennen maar wat afwachtend naar vreemden. Je moet als het ware eerst door ze worden gekeurd.


Je kunt bijvoorbeeld denken aan Duitse Herders en Rottweilers.

Ze zijn vaak gevoelig voor veranderingen in hun omgeving waarop ze snel kunnen reageren. Ze hebben een neiging om controle te willen uitoefenen op hun omgeving. Zij “regelen het wel even”.

Door hun competitieve natuur zijn het vaak geschikte honden voor hondensport. Maar als deze dieren geen “taak” krijgen kunnen ze zich gaan vervelen en ongewenste gedragingen gaan vertonen. Ze zoeken zelf werk.

Als ze uit balans zijn kunnen ze een “kort lontje” hebben en snel gestrest, ongeduldig of geïrriteerd raken. Dit kan ook leiden tot agressie problemen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld uitvallen naar andere honden of naar mensen.


Ze zijn gevoelig voor stress en hebben een stabiele thuissituatie nodig met routine en regelmaat.

Hout dieren die uit balans raken zijn onder andere gevoelig voor aandoeningen van Lever, Galblaas, nagels, ogen, pezen, ligamenten (zoals een gescheurde kruisband) en gewrichten. Ook kunnen houtdieren allergie of epilepsie ontwikkelen omdat ze gevoeliger zijn voor wat de Chinese geneeskunst Wind noemt.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs