WELK TYPE IS JOUW HUISDIER? DEEL 5: VUUR

A candle loses nothing by lighting another candle. 
— James Heller

De vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de filosofie van de Chinese geneeskunst. De elementen zijn: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Alles wordt onderverdeeld in een van de elementen. Zo is elk element geassocieerd met een seizoen, een kleur, een emotie, een weefsel etc.

Mensen en dieren hebben alle elementen in zich. Maar meestal zijn een of twee elementen dominanter dan de andere en dat is dan het type van jouw huisdier. Zo hebben we het bijvoorbeeld over een “aarde” type of een “hout” type.

Bij een acupunctuur consult bepaal ik altijd samen met de eigenaar wat voor type hun huisdier is. Deze informatie gebruik ik dan bij mijn diagnose en behandeling.

In deze serie blogposts bespreek ik elke keer een element en de typische kenmerken die daarbij horen.

Ik ben benieuwd welk element jij het meest bij jouw huisdier vindt passen!

In dit laatste deel van deze serie gaan we kijken naar het element Vuur.

De eerste vier delen gemist?

https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-1-aarde
https://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-2-metaalhttps://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-3-waterhttps://www.qi4paws.nl/blog/welk-type-is-jouw-huisdier-deel-4-hout

Het element vuur wordt onder andere geassocieerd met de Zomer, de kleur Rood, het Hart, de Dunne Darm, de Bloedvaten en met Plezier.

Vuur dieren zijn slanke dieren. Ze zijn goed gespierd en bij dieren met kort haar kunnen de bloedvaten goed zichtbaar zijn. Ze zijn snel maar houden dit vaak niet lang vol. Het zijn echte sprinters.

Denk bijvoorbeeld aan terriers.

Het zijn blije, joviale en actieve dieren. Ze hebben veel energie en zitten niet graag stil. Ze zijn dol op spelen en plezier maken. Ze zijn vaak super blij als ze een bekende zien en laten dat uitbundig merken. Ze staan graag in het midden van de belangstelling en zijn dol op aandacht. Het kunnen echter ook heel gevoelige dieren zijn.

Vuur dieren zijn vaak vocaal en kunnen naast blaffen allerlei andere geluiden maken om zich te uiten. Ze lijken vaak te praten met hun eigenaar en vinden het ook fijn als hun eigenaar terug praat.

Ze kunnen zich maar kort op een taak concentreren. Ze raken makkelijk overprikkelt of “hyper”. Ook kunnen ze heel snel van stemming wisselen.

Als ze uit balans zijn, zijn ze gevoelig voor aandoeningen van het hart en de dunne darm. In de Chinese geneeskunst huist het “bewustzijn” in het hart. Hart is een vuur orgaan. Vuur dieren die niet in balans zijn kunnen dan ook afwijkend gedrag ontwikkelen zoals onrust en verlatingsangst.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs