Welke supplementen zijn het beste voor artrose bij honden en katten?

Where there is no movement there is pain. Where there is movement there is no pain. – Traditional Chinese Saying

Artrose komt helaas vaak voor bij zowel honden als katten. En mede daardoor zijn er heel veel verschillende supplementen voor artrose op de markt. Hoe weet je nu als eigenaar welk supplement het beste is voor jouw hond of kat?

Er is afgelopen jaren nog niet genoeg, maar wel redelijk veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van supplementen voor artrose. Eind vorig jaar kwam er een nieuwe meta-analyse uit waarvan ik de resultaten graag met jullie wil delen.

Wat is een meta-analyse

Een meta-analyse is een onderzoek waarbij resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen om zo een overall uitspraak te doen over een bepaald onderwerp. Doordat er meerdere studies worden gebruikt is de uitspraak die uit zo’n meta-analyse voorkomt betrouwbaarder dan de uitspraak van losse studies.

Bij dit onderzoek (A 2022 systematic review and meta-analysis of enriched therapeutic diets and nutraceuticals in canine and feline osteoarthritis) werd er gekeken naar het effect van supplementen op de pijn bij honden en katten met artrose. Er werden een heleboel onderzoeken beoordeeld op kwaliteit en onderzoek resultaten. Deze werden gecombineerd om een uitspraak te kunnen doen over de vraag welke supplementen effectief zijn en welke niet.

Resultaten

Er werd naar een heleboel supplementen gekeken. Maar er is een grote groep supplementen waar nog niet voldoende onderzoek naar gedaan is en waar op dit moment geen betrouwbare uitspraak over gedaan kan worden. Zo is er bijvoorbeeld nog niet voldoende onderzoek gedaan naar kurkuma en SAMe. Er zijn veel meer onderzoeken gedaan bij honden dan bij katten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat pijn bij katten vaak lastiger te herkennen en onderzoeken is.

Over de volgende supplementen kon een conclusie worden getrokken:

Visolie en groenlipmossel

De onderzoekers geven hierover aan dat er met een zeer grote betrouwbaarheid kan worden gezegd dat deze zeer effectief zijn voor de behandeling van pijn bij artrose bij zowel honden als katten.

Chondroitine Glucosamine

Voor deze middelen is een sterk bewijs dat ze NIET effectief zijn voor de behandeling van pijn door artrose bij honden en katten.

Collageen type II

Deze middelen hebben een lagere level van bewijs achter zich. Dit komt met name door de mindere kwaliteit van de studies die gedaan zijn. Het is op dit moment dan ook niet mogelijk om een definitieve conclusie te trekken over de werkzaamheid van deze producten bij artrose.

Cannabinoid producten

De onderzoeken naar deze middelen zijn allemaal nog vrij recent. Van de zeven onderzoeken die gedaan zijn bij honden lieten zes een verbetering zien van de pijn en een studie liet geen verbetering zien. De resultaten van deze studies zijn veelbelovend maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen welke dosering nodig/gewenst is en in welke formulering. Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat een formulering met liposomen beter wordt opgenomen. Tot nu toe zijn er nog geen onderzoeken gedaan naar deze middelen bij katten.

Mijn advies

Gezien de resultaten van dit onderzoek en eerdere onderzoeken zijn visolie en groenlipmossel de twee supplementen met op dit moment het meeste positieve bewijs achter zich. Dit zijn dan ook de twee supplementen die ik als eerste adviseer bij honden en katten met artrose.

Niet alle visolie supplementen zijn hetzelfde. Ik adviseer om een olie te kiezen die van kleinere vissoorten komt. Deze vissoorten leven doorgaans korter en hebben daardoor minder toxinen kunnen opbouwen in hun lichaam. Grotere vissoorten zoals zalm hebben vaak meer toxinen zoals metalen in hun lichaam opgebouwd en deze toxinen worden juist in het vet opgeslagen en komen zo ook in de visolie terecht. Gebruik liever olie van vrije vangst vissen dan van gekweekte vissen. Gebruik liever geen visolie op basis van Krill. Krill is de enige voedingsbron voor onze walvissen en als er teveel van deze krill wordt gevangen krijgen onze walvissen het nog moeilijker.

De twee omega-3 vetzuren waar het nu met name om gaat in de visolie zijn DHA en EPA. De gehalten van deze twee vetzuren in de olie en de verhouding tussen deze twee vetzuren zijn van belang bij het kiezen van een goede olie en het bepalen van de dosering van deze olie. De dosering is dus voor iedere olie anders!

Visolie is erg gevoelig voor oxidatie. Daardoor is visolie die toegevoegd wordt aan brokken minder tot niet effectief. Zodra de zak open wordt gemaakt gaat er oxidatie plaatsvinden waardoor binnen korte tijd deze oliën niet meer effectief of zelfs schadelijk zijn. Kies dus voor een goede visolie in een verpakking waar geen lucht bij kan en die niet doorzichtig is. Het is belangrijk dat er in de visolie ook een anti-oxidant zit die deze oxidatie tegenhoudt. In veel visolie wordt daarvoor vitamine E toegevoegd. Bewaar visolie altijd in de koelkast om de oxidatie wat te remmen. Kies dus ook liever voor een kleinere verpakking die je sneller opmaakt dan voor een grotere verpakking die lang open staat.

Verse groenlipmossels zijn in ieder geval in Nederland slecht te verkrijgen. Komt je ze tegen, of de bevroren variant, neem ze dan zeker mee! In de meeste gevallen gebruik ik een gevriesdroogde versie die je over het eten kunt doen. Let hierbij op dat er geen ongewenste toevoegingen inzitten.

Supplementen zijn minder tot niet effectief als de basis voeding niet goed is. Een goede basisvoeding is essentieel en kan heel erg goed helpen om artrose te voorkomen of te behandelen. De beste basis voeding is in de meeste gevallen een goed uitgebalanceerde verse voeding.

En tot slot kan acupunctuur heel goed helpen bij honden en katten met artrose. Het kan helpen om de pijn te verminderen en om de kwaliteit van leven te verbeteren. Je kan er hier meer over lezen:

Hopelijk heb ik jou zo geholpen met de keuze van supplementen voor jouw hond of kat met artrose. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs