Winter, de periode van het element Water

The more you rest in winter the more harvest you have in late summer. 
— Chinese Proverb

De traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) gaat niet alleen over het behandelen van ziekten. Het gaat juist ook over hoe je gezond kan blijven en hoe je ziekten kan voorkomen. Het gaat over een gebalanceerde en gezonde levensstijl. En deze wetenschap kunnen we gebruiken voor onszelf en onze huisdieren.

Een onderdeel van een gezonde levensstijl is het leven met de seizoenen en in harmonie met de natuur. Elk element wordt geassocieerd met een seizoen. Het element dat geassocieerd wordt met de winter is water.

Water is een echt Yin element. Yin wordt geassocieerd met donker, koud, langzaam en naar binnen gerichte energie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vuur, het element van de zomer en een echt Yang element dat geassocieerd wordt met licht, activiteit, warmte en naar buiten gerichte energie.

In de winter is de natuur om ons heen kalm en in rust. Deze rust zorgt ervoor dat alles zijn energie kan aanvullen voor de aankomende nieuwe lente. Hetzelfde geldt voor ons en onze huisdieren. De winter is een periode om gas terug te nemen, uit te rusten, onze energie weer op te bouwen en om naar binnen te keren. We brengen meer tijd binnen door en voeden onze Yin met Yin voedende activiteiten zoals mediteren, schrijven en lezen en met Yin ondersteunende voeding.

De winter is om onze energie weer aan te vullen en om de energie die we hebben (qi, geld, talenten) wijs te gebruiken. De klassieke teksten geven aan dat je Qi wijs gebruiken betekent om het te spenderen aan die activiteiten die in lijn zijn met jouw hart, wie je bent en jouw levensdoel.

Water is geassocieerd met de Nieren en de Blaas. De Nieren zijn heel erg belangrijk omdat ze onze Jing bevatten en de primaire Yin en Yang. De Winter is dan ook een goede tijd om onze Nieren extra te ondersteunen. Rust is heel erg belangrijk voor de Nieren dus zorg dat je voldoende slaapt en voldoende rust krijgt. De Nieren blijven graag warm. Dus lekker warme truien die over je onderrug vallen. TCM geeft aan dat het belangrijk is om je nek, schouders en rug bedekt te houden. Dus vergeet niet je sjaal om te doen als je naar buiten gaat! En natuurlijk blijven de Nieren ook graag goed gehydreerd, Dus geniet van jouw beker gember of kaneel thee!

Andere associaties met het water element zijn de oren, de tanden en de botten. In deze tijd van het jaar schrijft de TCM vaak Bone Broth voor om de botten extra te ondersteunen. Dit kan je natuurlijk ook prima voor jouw huisdieren maken!

De emotie die geassocieerd wordt met de nieren is Angst. Enige angst is nodig en gezond het houdt ons veilig. Maar als het water element uit balans is kan er overmatige angst of anxiety aanwezig zijn. En andersom kan te veel angst of anxiety de Nieren beschadigen.

Voeding die goed is in deze tijd van het jaar is die voeding die van nature ook in deze tijd van het jaar groeit zoals pompoen, aardappels, boerenkool, spruitjes en winter groen. Kom maar op met die stamppotten! Het eten van lokale biologische producten is natuurlijk altijd goed!

In deze tijd van het jaar heeft jouw lichaam, en dat van jouw huisdieren ook meer warme voeding nodig zoals soepjes en stoofpotjes. Kook eten gedurende langere tijd op een wat lager vuur en met minder water. Beperkt het eten van koude voedingen zoals ijs, smoothies en salades.

Een aantal voedingsmiddelen die specifiek de Nieren voeden zijn: kidney bonen, zwarte bonen, zwarte sesamzaadjes en zeewieren.

Een zoute smaak is de smaak die geassocieerd wordt met het element water dus een beetje zout toevoegen aan je eten kan goed zijn. Maar alles met mate!

Houden jij en jouw dieren van de winter? Of heb je liever een ander seizoen? Wist je dat de voorkeur die jij hebt voor de seizoenen iets zegt over de balans van de vijf elementen in jou (of jouw dieren)?

Credits: AcuProAcademy
Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs