Yin en Yang

Under heaven all can see beauty as Beauty only because there is ugliness. 
All can know good as good only because there is evil. 
Therefore having and not having arise together;
Difficult and easy complement each other;
Long and short contrast each other;
High and low rest upon each other;
Voice and sounds harmonize each other;
Front and back follow one another.
— Lao Zi, Dao De Jing

Iedereen kent het bekende Yin en Yang symbool Maar weet je ook waar het vandaag komt? Wat het betekent? En hoe we het kunnen gebruiken in de traditionele Chinese geneeskunst?

De oude Chinezen observeerden de cyclus van de zon. Zij gebruikten daarvoor een paal in de grond en observeerden de positie van de schaduw op de grond rond de paal. Ze registreerden de lengte van de schaduw. Zo ontdekten zij dat een jaar 365 dagen heeft. De dag met de kortste schaduw is midzomer, de langste dag van het jaar. De dag met de meeste schaduw is midwinter. De lengte van de schaduwen werd vastgelegd in een diagram wat de basis vormde voor het alom bekende Yin Yang symbool:

YY50BG.gif

De filosofie van Yin en Yang wordt nog steeds gebruikt in de Chinese geneeskunst.


De Chinese tekens voor yin en yang zijn als volgt:

ChineseCharacter-Yin-Yang.jpg

Als we deze “vertalen” dan staat yin voor de donkere, koele zijde van een heuvel en yang staat voor de zonnige warme kant van de heuvel. Alle fenomenen die te maken heen met warmte en activiteit worden Yang genoemd en alle fenomenen die te maken hebben met koude, donker en passiviteit worden Yin genoemd. Zo kan alles op de wereld verdeeld worden in Yin en Yang.

Yin Yang
Nacht Dag
Koud Warm
WaterVuur
RustActiviteit
WinterZomer
LangzaamSnel
De binnenkantDe buitenkant
ZwaarLicht
Gaat naar benedenGaat naar boven
AardeHemel
VrouwelijkMannelijk
VochtigDroog
StructuurFunctie

Yin kan niet zonder Yang. Zonder licht kan er geen donker bestaan, zonder dag is er geen nacht.


Yin en Yang zijn altijd relatief. Een glas water uit de kraan is kouder en dus meer Yin dan een glas heet water uit de waterkoker. Echter ditzelfde glas water uit de kraan is warmer dan een glas water uit de vriezer en in dat geval is het glas water uit de kraan dus meer Yang dan het glas uit de vriezer.


Yin en Yang is een symbool van balans. Yin en Yang controleren en creëren elkaar. De dag (yang) gaat over in de nacht (yin) en weer terug. Als we in balans zijn met onszelf en met de omgeving om ons heen zijn we gezond. Als we uit balans zijn, door welke oorzaak dan ook, dan worden we ziek. Als Yin en Yang in balans zijn in ons lichaam zijn we gezond en als deze uit balans raken worden we ziek. Ditzelfde geldt natuurlijk voor onze huisdieren.


Yin en Yang worden in de Chinese geneeskunst gebruikt bij het stellen van een diagnose en bij het bepalen van de behandeling. Zo zijn er yin en yang symptomen, kruiden, voeding en acupunctuurpunten. Een dier dat het altijd koud heeft kan een te kort aan Yang hebben. Een dier met te veel Yang (warmte) zal op zoek gaan naar verkoeling en dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een voorkeur hebben voor het liggen op koude plekken of liever koud water drinken dan warm water.

Bij een dier dat bijvoorbeeld een tekort aan Yang heeft kunnen we acupunctuurpunten, voeding en kruiden gebruiken die Yang toevoegen.


Het kijken naar de Yin en Yang balans is een van de aspecten die ik meeneem bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een behandeling bij jouw huisdier. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld het systeem van de vijf elementen, de fundamentele substanties en de acht principes.


Heb je nog vragen over Yin en Yang? Of denk je dat jouw dier uit balans is en wil je daar graag advies over? Neem dan gerust contact met mij op!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs