Zo hou je het gebit van jouw hond of kat schoon en gezond

A smile is the prettiest thing you can wear. 
— Unknown


Waarom is het belangrijk om het gebit goed schoon te houden?

Natuurlijk willen we graag die mooie tanden en kiezen van onze dieren behouden. Maar dat is niet het enige. Ontstekingen aan tanden en kiezen zijn pijnlijk. Dieren laten deze pijn vaak slecht zien en blijven vaak ondanks de kiespijn gewoon eten. We willen uiteraard niet dat onze dieren met pijn in hun bek lopen.


Er zijn meerdere studies die een relatie hebben aangetoond tussen gebitsproblemen en andere problemen in het lichaam zoals hartziekten, nierziekten en leveraandoeningen. Infecties in de bek kunnen ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Als jou dier gebitsproblemen heeft is er dus een grotere kans op andere ziekten. En dat willen we natuurlijk voorkomen!


Kortom als jij een gelukkig, pijnvrij en gezond maatje wilt is het belangrijk om ook het gebit gezond te houden.

Factoren die bijdragen aan een gezond gebit

Er zijn vele factoren die bijdragen aan de gezondheid van de bek en het gebit. Zo weten we allemaal dat de voeding een belangrijke rol speelt. Twee wat minder bekende factoren zijn het microbioom en het speeksel.

Het microbioom in de bek zijn de bacteriën die in een bek aanwezig zijn en de balans tussen deze verschillende soorten bacteriën. Deze spelen een grote rol bij het gezond houden van de bek en het gebit. In een bek met tandproblemen worden er andere bacteriën gevonden dan in een gezonde bek.

Speeksel is ook van belang. Speeksel helpt niet alleen met de vertering en het doorslikken van het voedsel maar het bevat ook allerlei stofjes die helpen om de mond en het gebit gezond te houden. Bij mensen is bekend dat een aandoening waarbij er minder speekselproductie is vaak leidt tot meer gebitsproblemen.

Wat kan je zelf doen om te helpen het gebit van jouw hond of kat gezond te houden?

Gelukkig kunnen we best veel doen om te helpen het gebit van onze maatjes gezond te houden.

1. Tanden poetsen


Net als bij ons helpt tandenpoetsen naast de andere factoren die hieronder worden genoemd om het gebit in goede conditie te houden. Er zijn verschillende tandenborstels voor honden en katten verkrijgbaar. Zo zijn er vingertandenborstels en tandenborstels met een steel. Je kunt ook een gaasje gebruiken om te poetsen. Het is vaak even proberen welke voor jou en jouw dier het beste werkt. Als je een mensen tandenborstel wilt gebruiken gebruik dan wel een zachte tandenborstel. De andere zijn te hard voor het gebit van onze viervoeters.

Tandpasta is niet perse nodig maar kan wel gebruikt worden. Gebruik geen mensen tandpasta dat is niet goed voor onze honden en katten. Er bestaan diverse tandpasta’s voor honden en katten in allerlei smaakjes zoals lever of kippensmaak. Als je honden of katten tandpasta wil gebruiken kijk dan even kritisch naar de ingrediënten zodat er geen ongewenste bestanddelen in zitten.


Als je effectief wil zijn met het poetsen zal je dit minimaal drie keer per week moeten doen, maar dagelijks is het beste.

Leer het poetsen altijd rustig en in kleine stapjes aan! Het poetsen moet een fijn dagelijks ritueel worden en niet een dagelijks gevecht dat ten koste gaat van jullie mooie relatie.

Verse voeding


Een goed uitgebalanceerde verse voeding kan helpen om gebitsproblemen te voorkomen.

Voeding met veel koolhydraten, zoals in brok, vermindert de weerstand van het microbioom in de bek en bevordert ontstekingen. De meeste dieren kauwen niet op brokken. Dat brokken beter zijn voor de tanden dan zachte voeding is dus een hardnekkig fabeltje!

Verse voeding (rauw of gekookt) is minder ontsteking bevorderend dan bewerkte voeding. Het bevat over het algemeen meer antioxidanten en fytonutrienten die kunnen helpen om het gebit gezond te houden. Veel eigenaren merken dan ook dat het gebit van hun maatje veel schoner blijft bij verse voeding dan bij een brok voeding.

Vitaminen spelen ook een belangrijke rol bij de gezondheid van het gebit. Tekorten aan vitamine A, B, C, D en E kunnen bijdragen aan het ontstaan van gebitsproblemen. Honden en katten kunnen zelf vitamine C aanmaken maar in stressvolle situaties kan er een verhoogde behoefte zijn.

Botten


Botten zijn een hele goede manier om het gebit van jouw hond of kat te helpen schoonhouden. Met botten bedoel ik overigens echte rauwe botten zoals kippen/eenden nekken of vleugels, lamsribben, runderstaart, luchtpijp etc. Geef jouw dier nooit gekookte botten die kunnen gaan splinteren. Rauwe botten zijn juist wel heel goed om te geven. Geef liever geen rawhides, kauwstaven met allerlei toevoegingen en/of kleurstoffen, nylon botten of hertengeweien.
Tijdens het knagen op rauwe botten vindt er een mechanische reiniging van het gebit plaats. Daarnaast zijn botten goed voor het microbioom in de bek en ze houden de kauwspieren gezond.
Als jouw dier nog nooit botten heeft gehad bouw het dan rustig op. Begin met een paar minuten en leg het bot daarna terug in de koelkast of vriezer. Als dit goed gaat kan je het rustig aan opbouwen.

Algemene gezondheid


De algemene gezondheid van jouw hond/kat heeft invloed op het gebit. Het omgekeerde is ook waar de gezondheid van het gebit heeft invloed op de algemene gezondheid. Als de weerstand in het lichaam niet goed genoeg is kunnen er ook sneller infecties optreden in de mondholte. Dieren met een verminderde nierfunctie hebben vaker gebitsproblemen. Katten met kattenaids of kattenleukemie hebben ook vaker gebitsproblemen. Jouw hond of kat zo gezond mogelijk houden helpt dus ook om het gebit schoon te houden.

TCM


Vanuit een TCM-perspectief zijn tanden onderdeel van het Nier systeem. Onvoldoende nier Qi kan bijdragen aan tandproblemen. Het in balans houden van de Nieren met onder andere goede voeding en acupunctuur helpt om het gebit gezond te houden.


Wat doe jij om het gebit van jouw maatje gezond te houden?


Heb je opmerkingen of vragen? Ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs