This way you keep the teeth of your dog or cat clean and healthy

A smile is the prettiest thing you can wear. 
— Unknown


Voordat ik je wat tips ga geven over hoe je het gebit van jouw hond of kat kan schoonhouden gaan we eerst kort in op waarom je dit eigenlijk zou moeten doen.


Natuurlijk willen we graag die mooie tanden en kiezen van onze dieren behouden. Maar dat is niet het enige. Ontstekingen aan tanden en kiezen zijn pijnlijk. Dieren laten deze pijn vaak slecht zien en blijven vaak ondanks de kiespijn gewoon eten. We willen uiteraard niet dat onze dieren met pijn in hun bek lopen.
Er zijn meerdere studies die een relatie hebben aangetoond tussen gebitsproblemen en andere problemen in het lichaam zoals hartziekten, nierziekten en leveraandoeningen. Infecties in de bek kunnen ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Als jou dier gebitsproblemen heeft is er dus een grotere kans op andere ziekten. En dat willen we natuurlijk voorkomen!
Kortom als jij een gelukkig, pijnvrij en gezond dier wilt is het belangrijk om ook het gebit gezond te houden.


Er zijn vele factoren die bijdragen aan de gezondheid van de bek en het gebit. Twee wat minder bekende zijn het microbioom en het speeksel. Het microbioom in de bek zijn de bacteriën die in een bek aanwezig zijn en de balans tussen deze verschillende soorten bacteriën. Deze spelen een grote rol bij het gezond houden van de bek en het gebit. Bij tandproblemen worden er andere bacteriën in de bek gevonden dan in een gezonde bek. Speeksel is ook van belang. Speeksel helpt niet alleen met de vertering en het doorslikken van het voedsel maar het bevat ook allerlei stofjes die helpen om de mond en het gebit gezond te houden. Bij mensen is bekend dat een aandoening waarbij er minder speekselproductie is vaak leidt tot meer gebitsproblemen.


Wat kan je zelf doen om te helpen het gebit van jouw hond of kat gezond te houden?


TANDENPOETSEN
Net als bij ons helpt tandenpoetsen naast de andere factoren die hieronder worden genoemd om het gebit in goede conditie te houden. Er zijn verschillende tandenborstels voor honden en katten verkrijgbaar. Het is vaak even proberen welke voor jou en jouw dier het beste werkt. Tandpasta is niet perse nodig maar kan wel gebruikt worden. Gebruik geen mensentandpasta dat is niet goed voor onze honden en katten. Als je honden of katten tandpasta wil gebruiken kijk dan even kritisch naar de ingrediënten zodat er geen ongewenste bestanddelen in zitten.
Als je effectief wil zijn met het poetsen zal je dit minimaal drie keer per week moeten doen, maar dagelijks is het beste.

VERSE VOEDING
Een goed uitgebalanceerde verse voeding kan helpen om gebitsproblemen te voorkomen. Voeding met veel koolhydraten, zoals in brok, vermindert de weerstand van het microbioom in de bek en bevordert ontstekingen. Tekorten aan vitamine A, B, C, D en E kunnen bijdragen aan het ontstaan van gebitsproblemen. Honden en katten kunnen zelf vitamine C aanmaken maar in stressvolle situaties kan er een verhoogde behoefte zijn. Voldoende antioxidanten in de voeding kan helpen om gebitsproblemen te voorkomen.

BOTTEN
Botten zijn een hele goede manier om het gebit van jouw hond of kat te helpen schoonhouden. Met botten bedoel ik overigens echte rauwe botten zoals kippen/eenden nekken of vleugels, lamsribben, runderstaart, luchtpijp etc. Geef jouw dier nooit gekookte botten die kunnen gaan splinteren. Rauwe botten zijn juist wel heel goed om te geven. Geef liever geen rawhides, kauwstaven met allerlei toevoegingen en/of kleurstoffen, nylon botten of hertengeweien.
Tijdens het knagen op rauwe botten vindt er een mechanische reiniging van het gebit plaats. Daarnaast zijn botten goed voor het microbioom in de bek en ze houden de kauwspieren gezond.
Als jouw dier nog nooit botten heeft gehad bouw het dan rustig op. Begin met een paar minuten en leg het bot daarna terug in de koelkast of vriezer. Als dit goed gaat kan je het rustig aan opbouwen.

ALGEMENE GEZONDHEID
De algemene gezondheid van jouw hond/kat heeft invloed op het gebit. Het omgekeerde is ook waar de gezondheid van het gebit heeft invloed op de algemene gezondheid. Als de weerstand in het lichaam niet goed genoeg is kunnen er ook sneller infecties optreden in de mondholte. Dieren met een verminderde nierfunctie hebben vaker gebitsproblemen. Katten met kattenaids of kattenleukemie hebben ook vaker gebitsproblemen. Jouw hond of kat zo gezond mogelijk houden helpt dus ook om het gebit schoon te houden.

TCM
Vanuit een TCM-perspectief zijn tanden onderdeel van het Nier systeem. Onvoldoende nier Qi kan bijdragen aan tandproblemen. Het in balans houden van de Nieren met onder andere goede voeding en acupunctuur helpt om het gebit gezond te houden.


Wat doe jij om het gebit van jouw maatje gezond te houden?


Heb je opmerkingen of vragen? Ik help je graag!
Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hi, I am Anneke

On this blog I share information about acupuncture and nutrition for dogs and cats. New research, tips and recipes will also come along regularly. Have fun reading!
Five practical tips to improve the health of your dog or cat.
More blogs